• Адресът на нашата църква:

гр. Кюстендил, 2500

кв. Изток

ул. „Николичевски път“ 27

 

  • Ред на богослуженията:

Петък

18:00 ч. – Проповед

Събота

10:00 ч. – Съботно училище

11:30 ч. – Проповед

18:00 ч. – Проповед

Времето в

Молитвата – Небето чува

Извикай към Мен и ще ти отговоря! (Ерем. 33:3)

Човечеството се моли

Да си признаеш, че се молиш, това изисква морална сила, с която не всеки разполага. А всички се молят – някои съзнателно, други – несъзнателно; някои, подбудени от радост; други, принудени от скръб. Изключения няма! Макар че гордостта на човека в повечето случаи е спирачката, която не му позволява да разкрие вътрешните си конфликти, предразположения, борби и тяхната понякога странна развръзка. Стигаме до парадокс: изповядващият безбожието е безбожник само за пред хората!

Ромен Ролан пише за главния герой от романа си “Жан-Кристоф:”Една вечер в стаята той се разплака. Хвърли се отчаян на колене пред леглото си и се замоли… Кого молеше? Кого можеше да моли? Не вярваше в Бога, смяташе, че няма Бог… Но му беше необходимо да се моли, трябваше да се моли. Само посредствените хора никога не се молят. Те не знаят колко необходимо е за силните духом да се оттеглят от време на време в своето светилище. След униженията през деня Кристоф почувствува в тръпнещата тишина на сърцето си присъствието (…) на своя Бог. Вълните на жалкия живот се надигаха под него, без да го достигнат: имаше ли нещо общо между този живот и Него? Всички земни страдания, стремящи се ожесточено към разрушение, се разбиваха в неговата скала. Кристоф чуваше кръвта, която се блъскаше във вените му подобно на някакво вътрешно море, и един глас повтаряше:”Вечен… Аз съществувам… Аз съществувам” (Ромен РОЛАН. Жан-Кристоф, с. 36).

Молитвата – химера или сила

Гулиелмо МАРКОНИ, човекът, който изобретява радиото, пише:”Аз съм горд, че съм християнин. Аз вярвам не само като християнин, но и като учен. Един безжичен апарат може да предаде в безкрая някаква вест, а човешкият дух може чрез молитва да изпрати към вечността невидими вълни, които постигат своята цел пред Бога.

Аз мисля, че би било голяма трагедия, ако хората загубят своята вяра в молитвата. Без помощта на молитвата, аз щях да пропадна там, където всъщност успях. Като ми позволи да постигна моите цели, Бог ме направи просто един инструмент на Своята воля, за да разкрие Своята Божествена сила” (Тихомир ДИМИТРОВ. 50 нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога, с. 28).

Христос – Човекът на молитвата

Животът на Исус е една постоянна молитва (Лука 23:34; Лука 6:12), изказана с мисли, думи или дела с най-голямата възможна искреност (Евр. 5:7) и получаваща абсолютни резултати:”Аз знаех, че Ти винаги Ме слушаш” (Йоан 11:42).

Спасителят се моли за Себе Си (Мат. 26:42), за Своите ученици (Йоан 17:15) и за целия свят (Йоан 17:20). Тази многопосочност на Неговия молитвен живот калява характера Му и Го извисява до Голгота, където увисва като “Божият Агнец, Който носи греха на света” (Йоан 1:29). Т.е. молитвата помага да изберем светостта и да останем в нея.

Най-достъпното средство

Молитвата е като въздуха – достъпна за всеки на всяко място и се дава без ограничения, без заплащане. Щом молитвата е най-достъпното средство за връзка с Бога, то Бог е най-достъпното същество в Универса. Библията учи, че Създателят е на разположение 24 часа в денонощието и има сила да поеме всеки физически или морален проблем, без да се отегчи, раздразни или измори (Пс. 120).

Когато Небето мълчи

Дидро влага свои мисли си в устата на герой от романа “Монахинята”, който говори за манастирите:”Всички шаблонни молитви, които се повтарят там, не струват колкото лептата, дадена от сърце на един бедняк” (Дьони ДИДРО. Избрани творби, с. 446)

Когато Небето мълчи, винаги има причина:”Ето, ръката на Господа не се е скъсила, та да не може да спаси; нито ухото Му е отъпяло, та да не може да чува. Но вашите беззакония са ви отлъчили от Бога ви – вашите грехове са скрили лицето Му от вас” (Ис. 59:1,2). Да, молитвата не е само въпрос на думи, но и на морал. Грешникът може да бъде приет само чрез изповед и поправяне на живота (Лука 11:4). Тогава Небето отново ще отвори дверите си за гласа му – и отговорът ще дойде (Ерем. 33:3).

Молитвата носи мир

“Ще опазиш в съвършен мир непоколебимия ум, защото на Тебе уповава” (Исая 26:3). Молитвата е най-сигурният, най-мощният и най-продуктивният производител на мир. Вън от нея няма истински покой, защото покоят е в Бога (Мат. 11:28,29). Който иска да преживее Създателя, трябва да заживее със сърцето на молитвата – а то е… вярата (Евр. 11:6).

Молитвена цел

В молитви и борби живота си прекарах, –

и искам да умра в молитви и борби…

(Стоян МИХАЙЛОВСКИ. Бог. Религиозни стихотворения, с. 46)

“Извикай към Мене и ще ти отговоря” (Ерем. 33:3)!

Пастор Митко ДИМИТРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *