• Адресът на нашата църква:

гр. Кюстендил, 2500

кв. Изток

ул. „Николичевски път“ 27

 

  • Ред на богослуженията:

Петък

18:00 ч. – Проповед

Събота

10:00 ч. – Съботно училище

11:30 ч. – Проповед

18:00 ч. – Проповед

Времето в

Пришествието – Исус идва пак

Ето, ида скоро! (Откр. 22:7)

Сърцето на християнската религия

Немският професор по философия Фридрих Паулсен пише:“Християнската религия победи другите религии, които се бореха с нея за първенство. На какво се дължи тази победа?  По-вярно от всичко – на присъщите й достойнства и, може би, на свръхчувствената увереност в скорошното Пришествие на Спасителя, за да съди света и да въздигне “царството небесно”. (Фридрих ПАУЛСЕН. Система на етиката, т. І, с. 79)

 “Без него (Второто пришествие) Евангелието е поток, който потъва в горещия пясък; а с него реката на живота кара пустинята да цъфти като роза и да се превръща в Божи рай” (Артър СПАЛДИНГ. История на Църквата на адвентистите от седмия ден, с. 10)

Пришествието – метафора или…

Библията съдържа стотици обещания за Второто идване на Исус и го представя за реално историческо събитие със съдбоносни последствия – светът ще го преживее драматично и без всякаква възможност да го избегне. “Ето, иде с облаците! И ще го види всяко око; и ония, които Го (Христос) прободоха; и всички земни племена ще възридаят за Него” (Откр. 1:7).

Кога ще дойде Христос

Пришествието лежи в бъдещето и никой не може да предскаже точното време на завръщането на Христос (Мат. 24:36). Но Спасителят предлага ориентири, които показват, че Денят на славата не е далеч (Мат. 24:32). Ето няколко непогрешими знамения: поява на лъжепророци и лъжехристи (Мат. 24:24), разрастване на спиритизма (Мат. 24:23,24), повсеместното проповядване на Писанието (Мат. 24:14), социални кризи, които ще прерастват в конфликти между народите (Мат. 24:7) и т.н.

Защо ще дойде Исус

 В деня на Пришествието ще се изпълнят две големи цели на Бога. Първата е да се сложи завинаги край на греха чрез елиминирането на дейността на Дявола (І Йоан 3:8). Втората е вярващите да получат вход в небесното Царство, за да бъдат в реален досег с Царя (Йоан 17:24).

Възкресение и преобразяване

Хората, които ще дочакат Пришествието, ще бъдат засегнати физически, морално и психически от последиците на греха. Те имат нужда от преобразяване, за да станат годни да обитават Небето. И Бог има Свой път да постигне това: 1) възкресението на мъртвите праведни и тяхното възстановяване в телесно и духовно здраве (І Сол. 4:16); 2) чрез преобразяване на живите праведни (І Сол. 4:17).

Пришествие от любов

Господ ни възлюбва, още преди да сме съгрешили, преди да създаде човека в рая. Той продължава да ни обича и след като сме паднали в клопката на греха. За да не останем грешници, Той се жертва за нас чрез Христос. А за да бъдем с Него във вечността, ще дойде да ни вземе при Пришествието.

Вечното няма назад и напред – то е всичкото винаги. Ние сме в Бога, преди да ни създаде; сега сме в Него (дори и да не ни харесва); и ще бъдем в Него и с Него през всички векове (ако се покаем). Тук си подават ръка любовта и милостта – защото са вечни като Бога, защото са в Него. И се отразяват на нас:”Наистина те възлюбих с вечна любов; затова продължих да ти показвам милост” (Ерем. 31:3).

Молитва за Пришествието

Истинският християнин не би желал Исус Христос да забави Своето славно завръщане на земята. И ако по някакъв начин узнае, че остава само една единствена минута до завръщането на неговия Бог и Спасител, тези 60 секунди ще му се сторят цяла вечност.

Основната причина за това нетърпение можем да открием в последната глава на Библията, където е открит финалният величествен (макар и задочен) диалог между възкръсналия Христос и интернирания на о. Патмос (поради вярата си) пророк Йоан:

– Настина ида скоро!

– Амин! Ела, Господи Исусе! (Откр. 22:20)

“Амин! Ела, Господи Исусе!” – това е молитва. Пришествието е единственият задоволителен отговор на човешкото страдание и на християнския копнеж за единение със Създателя. То е обещано. И ще се сбъдне – защото го е обещал Бог.

Приготви се!

3 октомври 1952 година. На гара Хароу, Англия, е композиран влак за Лондон, който е пълен с пътници и чака сигнал за тръгване. Но сигналът се бави. Внезапно се чува грохот. Влак от Шотландия се врязва поради мъгла в чакащата машина и превръща купетата в земен ад. 110 души загиват, стотици са ранени.

Спасители влизат в раздробено купе и са принудени да се замислят: хората са мъртви, часовникът в сепарето е спрял на 8:14 (часът на катастрофата), а под него виси плакат с библейски надпис:”Приготви се да посрещнеш своя Бог! (Амос 4:12)”.

“Амин! Ела, Господи Исусе!” (Откр. 22:20)

Пастор Митко ДИМИТРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *