• Адресът на нашата църква:

гр. Кюстендил, 2500

кв. Изток

ул. „Николичевски път“ 27

 

  • Ред на богослуженията:

Петък

18:00 ч. – Проповед

Събота

10:00 ч. – Съботно училище

11:30 ч. – Проповед

18:00 ч. – Проповед

Времето в

Християнството – лице на истината

Първо в Антиохия учениците се нарекоха християни (Деян. 11:26)

Битка срещу християнството

Кървавите гонения срещу християнството са предсказани от Христос:

“Аз (…) ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят” (Матей 16:18).

Историята разказва за кървавите реки, които текат след пъклената воля на римските императори, които се стремят да изкоренят християнството. Последователно потапят ръцете си в кръв Нерон, Домициан, Траян, Адриан, Антоний Пий, Марк Аврелий, Септими Север, Деци Траян, Валериан, Галиен, Диоклетиан и т.н. Но те успяват само да вгорчат или да отнемат живота на християните, но не и да ги победят. Безцеремонната жестокост е победена от вярата и търпението. Светът вижда с изумление, че любовта към Бога побеждава дори и могъщият инстинкт за самосъхранение, когато вярващите се превръщат във факли, но продължават да шепнат молитви или вдигат ръка за благослов. Чудо, което дори и атеистично настроеният ум не може лесно да преглътне.

Безсилието на човешките планове се сблъсква с Божията воля:”портите на ада няма да й надделеят!” (Матей 16:18).  И Църквата остава – остава до днес. Ще бъде и утре – защото Христос гарантира това със седем величествени думи: ”портите на ада няма да й надделеят!”.

“Приятно е да си борда на кораб, люшкан от бурята, когато си сигурен, че няма да загинеш. Гоненията на църквата са от подобно естество.” (Блез ПАСКАЛ. Мисли, с. 356)

“Християнството единствено често е било свидетел на разрушаването на сградите, където са се провеждали церемониите му, без да бъде разклатено от срутването им (ШАТОБРИАН. Геният на християнството, с. 66).

Християнството и Европа

“Преминаването на стария свят към християнството е най-дълбоката революция, която преживя Европа” (Фридрих Паулсен. Система на етиката, т. І, с. 44).

В средата на ІХ век християнството навлиза между славянските народи. Първото славянско племе, което получава християнско просвещение, е славяно-българското. Българският княз Борис чрез сестра си Теодора приема вярата в Бога и стига до кръщение през 864 г. А братята Кирил и Методий превеждат Божието слово (Библията) на роден език. Така пътят към спасението чрез Исус Христос е отворен за всеки, който може да чете, пише или слуша.

Гьоте обобщава вместо Европа:“Християнската религия само по себе си е нещо могъщо, чрез което затъналото и страдащо човечество от време на време отново се издига; признавайки й това влияние, ние я поставяме над всяка философия и тя не се нуждае от нейната подкрепа (…)” (ЕКЕРМАН. Разговори с Гьоте, с. 106)

Църквата подменя  ценностите

Почитане на свети места

“Ако светът остане християнски и някога достигне до по-добро разбиране за това, в което се състои почитта към първоначалното, и някога поиска да замени с автентични свети места лъжливите и жалки светилища, към които се привързва благочестието на първите векове, то именно (…) в Назарет той ще издигне своя храм. Там, в мястото на първата поява на християнството, в центъра, където засиява делото на неговия създател, би трябвало да се издигне великата църква, в която всички да се молят” (Ернест РЕНАН, Животът на Исус, с. 33).

Почитане на хора

Християнството не подменя само местата, то подменя и Своя Бог с човек, който представя себе си за Бог (ІІ Сол. 2:4). Във ІІ Сол. 2:1-12 ап. Павел предсказва разклащането на християнството и дълбокото му падение до папската институция, която ще се опита да изземе от Бога Неговите функции на създател, управител, съдия  и спасител на Църквата.

Колебанията на вярата

“Малцина са истинските християни между вярващите. Мнозина вярват, но от суеверие; мнозина не вярват, но от свободомислие; малцина са по средата.

Не причислявам към тях хората, които водят истински благочестив живот и вярват по силата на дълбоко чувство.” (Блез ПАСКАЛ. Мисли, с. 356)

Затова мнозина днес се провикват: “ДА на Христос, НЕ – на християнството”!

Дано

Детайлни анализи показват, че в Европа много неща са откривани два пъти: първия път в Гърция (Атина), втория път – в ранния период на Европа. Между тези двукратни открития са демокрацията, театъра и философията.

Моята молитва е Европа да преоткрие християнството и да го постави на подобаващото му се място.

“Аз (…) ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят” (Матей 16:18).

Пастор Митко ДИМИТРОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *